Gå till innehåll

Matallergier och överkänslighet

Det är många som har problem med födoämnesöverkänslighet. Det är också många som är allergiska mot vissa födoämnen. De som är allergiska mot något födoämne vet oftast om det eftersom kontakt med ämnet ger en direkt reaktion. Ögonen, näsa eller hals svullnar igen, det kan vara svårt att andas eller man får utslag på huden. Denna typ av problem diagnosticeras ofta genom ett sk. IgE-test.

Men de som har problem med födoämnesöverkänslighet får inte en direkt reaktion, utan symtomen kommer med sådan fördröjning att det är mycket svårt att sätta i samband med intag av viss föda. Denna överkänslighet visar sig inte på ett IgE-test.

En fördel är dock att överkänslighet är lättare för kroppen att läka ut än allergier. Svårigheten är dock att hitta vilka matvaror man reagerar mot. Vanliga symtom vid överkänslighet t.ex. är huvudvärk, trötthet, depression, oro, hyperaktivitet, muskelsmärtor, uppblåst mage mm.

De vanligaste källorna till överkänslighetsreaktioner är; Mjölk, spannmål framförallt vete, citrusfrukter, solaninfamiljen, sojaprodukter, sötningsmedel, färgämnen och konserveringsämnen. Det finns flera sätt att testa överkänslighet och allergi mot mat. Det man kan göra på egenhand är eliminationstestning och pulstestning. Det är bara du som vet hur du reagerar på olika födoämnen. Lär dig känna efter.

Eliminationstestning innebär att under en vecka äter man så ren mat som möjligt, bara grönsaker, frukt och kött. Man utesluter alla mjölkprodukter, alla spannmålsprodukter, fisk och skaldjur, citrusfrukter, solaninfamiljen, sojaprodukter, sötningsmedel färgämnen och konserveringsmedel. Efter en vecka inför man ett ”nytt” födoämne i taget varannan dag. Får man en reaktion på något födoämne, uteslut detta ur dieten i framtiden.

Ett annat sätt är pulstestning. Att kunna sin egen puls är ett enkelt sätt att lära känna sig själv. Under en veckas tid tar du pulsen varje morgon i sängen innan du stigit upp. Din vilopuls bör vara ganska lik alla dagarna. Höjs den kan det vara ett tecken på en kommande förkylning eller infektion. Fastställ ett medelvärde på din vilopuls. Nästa steg är att ta pulsen innan måltiden, och 30, 60 och 90 minuter efter maten. Har pulsen stigit mer än 16 slag per minut jämfört med vilopulsen, gör en notering. Den måltiden innehöll med största sannolikhet något du inte tålde. För att komma vidare får du testa varje matvara från den måltiden för sig, på samma sätt som tidigare. Metoderna har fördelarna att man själv kan utföra dem hemma, det enda som behövs är en klocka med sekundvisare, papper och penna. Metoderna kan med fördel kombineras.